Kan proffsspelare betta på sig själva?

Att korruption och fusk är en del av relationen mellan betting och idrottsutövande är nog något som de flesta känner till. Vi läser relativt ofta om korruption och mutanklagelser inom sportens värld, och ofta har det att göra med att någon försökt tjäna pengar på att påverka en match eller turnering. När det gäller proffsspelare är en intressant fråga huruvida de kan satsa pengar på att de själva ska vinna. Rent etiskt så finns det en mängd problem om en proffsspelare satsar pengar på sig själv, och inom många sporter är det strikt förbjudet.

Proffsspelare som håller på med betting

Proffsspelare och betting online

Om en proffsspelare i till exempel SHL satsar pengar på att hen kommer förlora en match är problemen uppenbara. Men vad gäller om en proffscyklister som Malin Rydlund eller höjdhoppare som Patrik Sjöberg satsar pengar på att de kommer vinna? Det kan tyckas som att detta inte borde spela någon roll, men många menar att även detta riskerar att dra sporten i smutsen. Säg till exempel att en proffsspelare ofta satsar pengar på att hans eller hennes lag kommer vinna, och sedan avstår från att spela under en match. Detta skulle kunna tas som att spelaren inte har något förtroende för sitt lag. En proffsspelare skulle också kunna spela en stor summa pengar på att hans lag ska vinna, och sedan förlora vadet. Om detta sker vid upprepade tillfällen så kanske spelaren hamnar i en situation där denne måste vinna tillbaka pengarna, och som proffsspelare har man då möjligheten att till exempel sälja information om sitt lag, eller börja med läggmatcher.

Phil Mickelson är en av världens bästa golfare och satsade under en tävling 500 dollar på att spelaren Jim Fyruk skulle sätta ett bunkerslag. Han vann vadet men fick kraftiga reprimander från arrangörerna, som förbjuder deltagarna från att satsa pengar under tävlingens gång. Arrangörerna och många andra menar att betting är något som helt enkelt i förlängningen kommer drabba sporten på ett negativt sätt, och öppna många dörrar för olika typer av kritik.