Prispotter i golfens värld

Golf är en sport som kan ge riktigt stora inkomster till den som är tillräckligt bra för att får vara med och delta i de stora turneringarna. De som tjänar mest på golf drar ofta in flera hundra miljoner kronor, även om prispotter bara utgör en bråkdel av de summorna. När det gäller de största golfturneringarna så är det inte ovanligt med prispotter på flera miljoner kronor.

Prispotter och hur mycket pengar man kan vinna på golf

Prispotter ligger ofta på flera miljoner

De tävlingar som har störst prispotter är så klart de fyra stora turneringarna, även kallade majors. British Open är den äldsta turneringen i golfens värld, och enligt många (särskilt engelsmännen) den mest prestigefyllda. Man kan säga att det är golfens motsvarighet till Wimbledon i tennis. Turneringen ger otroliga 1,6 miljoner euro till vinnaren, alltså omkring 15 miljoner kronor. Tvåan tar hem knappt nio miljoner kronor, medan den spelare som placerar sig på tredjeplatsen får ungefär fem och en halv miljon kronor. Prispotten för den som hamnar på plats 10 ligger på nära två miljoner kronor, medan spelaren på plats 50 får 250 000 kronor. Även om man inte tillhör det absoluta toppskiktet finns det alltså en hel del i prispotter att hämta in.

US Masters har prispotter som ligger på ungefär samma nivå som British Open. Vinnaren fick ca 15 miljoner kronor 2015 och då handlar det bara om fyra dagars spel. Med andra ord en ganska hygglig timpenning. En annan av de fyra major-turneringarna, US Open, ger ca 1,4 miljoner dollar, alltså över 10 miljoner kronor till vinnaren. Om vi tar en titt på prispotter när det gäller golfturneringar i Sverige så ligger Nordea Masters en bra bit efter de internationella turneringarna, men bjuder ändå på en bra lön till de som hamnar längst upp bland placeringarna. Hela startfältet får dela på ca 1,5 miljoner euro, och vinnaren tar hem 250 000 euro, alltså omkring 2,4 miljoner kronor. Inte så illa för några dagars golfspel!