Prispengar i golfens värld

Även om man inte spelar golf själv eller har särskilt stor koll på sporten i allmänhet, så vet nog de flesta att golfspelare kan dra in oerhört stora summor i prispengar. Det är en av världens mest inkomstbringande sporter, och de främsta golfspelarna hamnar ofta i toppskiktet när man läser listor över världens bäst betalda idrottare. När det gäller inkomster i golfens värld så är det inte ovanligt att de största stjärnorna drar in flera hundra miljoner kronor på bara ett års tid. I den summan räknas dock inte bara prispengar in, utan även sponsorkontrakt och andra sidoinkomster.

Prispengar i de största golfturneringarna

Prispengar och reklamintäkter

Tiger Woods Woods drog 2014 in över 450 miljoner kronor, trots att han var skadad under större delen av året. Hur går detta ihop? Som vi antydde ovan är prispengar bara en liten del av inkomsterna en bra golfspelare tjänar ihop. I Tiger Woods fall utgjorde prispengar bara fem miljoner, medan resten kom från sponsorer och reklam. Tvåa på listan var Phil Mickelson, som tjänade 18 miljoner i form av prispengar från olika turneringar, och ytterligare 400 miljoner kronor från andra inkomstkällor.

Golf är med andra ord en sport som kan vara ganska lukrativ för den som är riktigt bra. Eftersom de prispengar man får dock bara utgör en mycket liten del av spelarens totala inkomster, finns det mycket att tjäna på att även vara karismatisk och attraktiv för sponsorer och publik. Detta är något som har varit väldigt tydligt i fallet Tiger Woods, som trots en djup svacka när det gäller spelet ändå har lyckats tjäna otroliga summor pengar. Woods har även haft en turbulent tid på det privata planet, vilket under en tid påverkade hans inkomster från reklam och sponsorer. Det verkar dock som att hans varumärke återigen är tillräckligt starkt för att han ska dra in miljoner, även om de prispengar han tjänat in under de senaste åren varit relativt blygsamma jämfört med när han stod på toppen av sin karriär.